Ontwikkelingen woongebied De Pas

In woongebied De Pas in Elst worden de komende jaren 350 nieuwe woningen gebouwd. BPD en Amvest hebben het grootste deel van het plangebied in eigendom en hebben een actieve rol in het ontwikkelen van dit gebied. Zij zijn de trekkers voor de ontwikkeling van het gebied en voeren deze ook uit. De gemeente toetst de plannen, voert haar wettelijke taken uit en zal de openbare ruimte in de nieuwe woonwijk beheren.

In 2019 is een participatietraject gestart waarin bewoners en andere belangstellenden mee konden denken over hoe De Pas eruit zou kunnen gaan zien en welke uitstraling de wijk zou kunnen krijgen. Dit is vastgelegd in een Spelregelkaart en een Inspiratiekaart als basis voor de verdere uitwerking van de plannen.

In het najaar van 2021 heeft het ontwerpbestemmingsplan voor de Pas ter inzage gelegen en konden zienswijzen worden ingediend. Voor begin 2022 stond besluitvorming over het bestemmingsplan (eventueel met aanpassingen naar aanleiding van de zienswijzen) op de planning voor de gemeenteraad en daarop volgend de start van de bouwwerkzaamheden. Deze besluitvorming is echter vertraagd. Op dit moment vinden nog onderzoeken (explosieven en archeologie) plaats. Hiermee zal de start van de bouw - eerder verwacht begin 2022 - ook verschuiven. Binnen vijf jaar moet de nieuwe woonwijk gerealiseerd zijn.

Naast de ontwikkeling van woonwijk De Pas zijn er ook vanuit de buurtvereniging en het wijkplatform Elst-Oost contacten met de gemeente over een veilige oversteek naar Sportpark De Pas. Dit is met de ontwikkeling van Vitaal Sportpark De Pas al aangekaart. Deze oversteek over de Olympiasingel baart veel bewoners al jaren zorgen, met name voor alle jeugdige sporters en bezoekers aan de speeltuin en sportvelden. Nu de contouren van De Pas bekend zijn, met ontsluitingswegen, zal binnenkort nader overleg plaatsvinden met de gemeente over concrete aanpassingen van de oversteek over de Olympiasingel.

Om snel informatie rond De Pas te kunnen delen hebben we binnen de buurt een whats-app-groep De Pas (nu nog redelijk slapend). Wil je daar bij aansluiten, meld je aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.