Ontwikkelingen woongebied De Pas

In woongebied De Pas in Elst worden de komende jaren 350 nieuwe woningen gebouwd. BPD en Amvest hebben het grootste deel van het plangebied in eigendom en hebben een actieve rol in het ontwikkelen van dit gebied. Zij zijn de trekkers voor de ontwikkeling van het gebied en voeren deze ook uit. De gemeente toetst de plannen, voert haar wettelijke taken uit en zal de openbare ruimte in de nieuwe woonwijk beheren.

In 2019 is een participatietraject gestart waarin bewoners en andere belangstellenden mee konden denken over hoe De Pas eruit zou kunnen gaan zien en welke uitstraling de wijk zou kunnen krijgen. Dit is vastgelegd in een Spelregelkaart en een Inspiratiekaart als basis voor de verdere uitwerking van de plannen.

In het najaar van 2021 heeft het ontwerpbestemmingsplan voor de Pas ter inzage gelegen en konden zienswijzen worden ingediend. Voor begin 2022 stond besluitvorming over het bestemmingsplan (eventueel met aanpassingen naar aanleiding van de zienswijzen) op de planning voor de gemeenteraad en daarop volgend de start van de bouwwerkzaamheden. Deze besluitvorming is echter vertraagd. Op dit moment vinden nog onderzoeken (explosieven en archeologie) plaats. Hiermee zal de start van de bouw - eerder verwacht begin 2022 - ook verschuiven. Binnen vijf jaar moet de nieuwe woonwijk gerealiseerd zijn.

Naast de ontwikkeling van woonwijk De Pas zijn er ook vanuit de buurtvereniging en het wijkplatform Elst-Oost contacten met de gemeente over een veilige oversteek naar Sportpark De Pas. Dit is met de ontwikkeling van Vitaal Sportpark De Pas al aangekaart. Deze oversteek over de Olympiasingel baart veel bewoners al jaren zorgen, met name voor alle jeugdige sporters en bezoekers aan de speeltuin en sportvelden. Nu de contouren van De Pas bekend zijn, met ontsluitingswegen, zal binnenkort nader overleg plaatsvinden met de gemeente over concrete aanpassingen van de oversteek over de Olympiasingel.

Om snel informatie rond De Pas te kunnen delen hebben we binnen de buurt een whats-app-groep De Pas (nu nog redelijk slapend). Wil je daar bij aansluiten, meld je aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plannen De Pas Noord

De gemeente Overbetuwe en projectontwikkelaar Ten Brinke zijn gestart met het onderzoeken van de haalbaarheid van woningbouw in het noordoostelijke deel van woongebied De Pas. Het gaat om het gebied omsloten door de Groenestraat, de Korte Bemmelseweg, de Aletta Jacobslaan en de Caro van Eijcklaan. Ten Brinke had al enige tijd plannen om hier woningen te realiseren.

Het gebied van Ten Brinke binnen De Pas moet aansluiten op de plannen van ontwikkelaars BPD en Amvest, die in het zuidelijke deel van woongebied de Pas woningbouwplannen hebben. De plannen van Ten Brinke moeten daarnaast aansluiten bij de gemeentelijke woningbouwprogrammering. Uitgangspunt is om 30% van het totaal overeen te komen aantal woningen als betaalbare huurwoning en 20% als betaalbare koopwoning te realiseren (betaalbaar wordt gesteld op NHG grens). De overige 50% van het woningbouwprogramma is vrij qua woningbouwcategorie en qua verdeling in woningtypen.

Op dinsdagavond 15 november 2022 tussen 19:00 en 21:00 is er een startbijeenkomst in Boerderij De Hucht. Je kunt op elk moment binnenlopen. Zie brief Ten Brinke

Presentatie en verslag meeting over duurzaamheid van 17 november

Woensdag 17 werd de eerste (zoom)meeting gehouden over duurzaamheid in onze wijk. 

Hier het verslag van deze meeting 

 1)  De complete presentatie "Duurzaamheid Brienenshof - presentatie 17-11-2021.pdf" met daarin opgenomen alle resultaten van de Mentimeter polls.

 2)  Een overzicht van wat al gedaan is en nog van plan is te gaan doen : "Gedaan en van plan te doen.pdf".

 

Er is niet geteld maar wij schatten een deelname aantal van rond de 30 personen, inclusief genodigden.  

Aangetekend moet worden dat de oproep van de gemeente om mee te doen aan klimaatoplossingen met een vergoeding van €90 zoveel aanmeldingen heeft gehad dat de pot al leeg is, erg jammer. 

Wij gaan nu aan de slag hoe we de resultaten van deze bijeenkomst kunnen structureren en kunnen oppakken, samen met jullie, de buurtbewoners. 

Mochten er bewoners zijn die actief willen worden en willen bijdragen aan dit duurzaamheidsinitiatief dan kan dat via een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Tot nu toe heeft Geert-Jan Sweers zich aangemeld en Martin Luikinga geeft aan de communicatiekanalen van de buurtvereniging te kunnen gebruiken.

 

Veel dank aan onze gasten, klimaatburgemeester van de gemeente Overbetuwe Brigitta Nijssen, Michael Urlings, Kwartiermaker Warmte bij de Gemeente Overbetuwe en Wim van Megen van het loket Duurzaam Wonen.

 

Tenslotte danken de initiatiefnemers jullie met je deelname en bijdrage. Zowel de opkomst als het enthousiasme overtroffen onze verwachting en we geloven echt iets moois op te kunnen bouwen in onze wijk.

 

Wilma Hoekstra,

Johan Rasing,

Alie Schiere,

Hans Suurmond